Otóż tak, i to całkiem sporo 🙂 Masło, ser, kefir, maślanka- to przykłady artykułów spożywczych, które wzięły swój początek od mleka. Dziś podczas zajęć warsztatowych poznaliśmy tajniki produkcji białego sera, z którego można wypiekać takie pyszności jak np. serowiec 🙂 Ale bez krowy nic podobnego nie mogłoby się wydarzyć 🙂

Pani Monika i Pani Kasia zaprosiły nas dziś na pyszną serową wędrówkę. Do talentu naszych pań dołożyliśmy naszą energię i dzięki kolejnym krokom ,,wyprodukowaliśmy” różne gatunki sera białego, potocznie zwanego twarogiem. I tak na naszym degustacyjnym stole znalazły się finalnie: ser bez dodatków, ser ze świeżymi i suszonymi ziołami oraz ser topiony do smarowania. Dacie wiary? To wszystko my sami!!!

Jeśli dobrze PRZYGLĄDNIECIE się naszym zdjęciom (do czego jak zawsze zapraszamy), sami rozszyfrujecie nazwy składników, z których powstaje ser biały.

A już teraz czekamy na odwiedziny Koła Gospodyń Wiejskich. Przed nami kolejne warsztaty, tym razem nastawione na ,,produkcję” masła 🙂