Jadłospis
Jadłospis od 7 – 11. 10
Poniedziałek – Żurek biały z koperkiem i jajkiem
Wtorek – Krupnik
Środa– Zupa ogórkowa z pieczywem
Czwartek– Pieczeń drobiowa, ziemniaki, kompot
Piątek – Naleśniki z twarogiem
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Wykaz alergenów
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Jaja i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
3. Ryby i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
4. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
5. Soja i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
6. Mleko i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
7. Seler i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
8. Gorczyca i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
9. Nasiona sezamu i produkty pochodne (przygotowane na ich bazie)
10.Łubin (przygotowane na ich bazie)
11.Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe oraz inne produkty przygotowane na ich bazie )
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, kminek, cukier waniliowy, cynamon.
Zgodnie z informacjami producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.