Wiele się dzieje w naszej RAFIE z warzywami, które od czerwca rosną w naszym OGRÓDECZNIKU. Wrzesień to czas, w którym większość z nich jest gotowa do dalszego przetworzenia.

W naszym OGRÓDECZNIKU  dojrzały już prawie wszystkie pomidory i papryki. Są one doskonałym dodatkiem do naszych śniadań. Na naszych grządkach rosną jeszcze dynie, z których przygotujemy pyszne ciasto, a z ich grubych skór tworzyć będziemy kwiatowe ikebany. To jeszcze przed  nami.

A za nami cykl zajęć kulinarnych, w których główną rolę odgrywały wyhodowane przez nas warzywa. I tak w jeden czwartek zajęliśmy się kiszeniem ogórków. Niezbędnym dodatkiem jest także koper, który niezwykle okazały wyrósł w naszym OGRÓDECZNIKU. Ukiszone przez nas ogórki były rewelacyjne!!!! Ale ukisiliśmy ich tak dużo, że część z nich przeznaczyliśmy na ugotowanie zupy ogórkowej. Tym dziełem zajęliśmy się podczas dzisiejszych zajęć kulinarnych. Cała RAFA obierała, kroiła, tarła i nie tylko 🙂 Zerwaliśmy także z naszych grządek niezwykle okazałą kapustę włoską, z której przygotowaliśmy…. Tak, tak. GOŁĄBKI. Były przecudne 🙂 Nasze panie, po raz kolejny zachwyciły nas swoimi kunsztami, także kulinarnymi 🙂

Kapusta włoska rosła w naszym OGRÓDECZNIKU w towarzystwie kapusty białej i dwóch główek kapusty czerwonej. Z czerwone kapusty ugotujemy wkrótce tradycyjną ,,modrą” kapustę. A jak sądzicie, na co przeznaczyliśmy kapustę białą? Ukisiliśmy ją! Teraz cierpliwie czekamy i gdy będzie już ukiszona, ugotujemy pyszny bigos. Ale jazda, no nie? Wyobraźcie sobie, że główka naszej kapusty ważyła 4 kg i 20 dkg!

To jeszcze nie koniec naszych jesiennych porządków w RAFOWSKIM OGRÓDECZNIKU. Już wkrótce przystępujemy do dalszych działań. Dlatego poprosiliśmy naszych rodziców o cebulki krokusów. Ale o tym, następnym razem 🙂

Zapraszamy do oglądnięcia naszej FOTOGALERII przedstawiającej opisane wyżej działania 🙂