W naszej RAFIE stoi już profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do kawy oraz inne ważne akcesoria baristyczne. To na tym sprzęcie w pierwszym dniu naszego kursu przygotowywaliśmy pierwsze nasze profesjonalne kawy 🙂
Nasz nauczyciel- Pan Dominik, wprowadził nas do tematu pachnących kaw. Był czas na treści teoretyczne, ale my nie mogliśmy się doczekać naszego konkretnego działania. I nadeszła ta chwila 🙂 Kawa espreesso, capuccino, late, z serduszkiem na wierzchu, z tulipanem lub listkami. Co Wy na to? My to już robimy !!!!!!!
Najpierw mielenie kawy- w odpowiedniej temperaturze, do określonej wielkości i ilości. Potem przesypanie kawy do kolby. Ubicie jej ubijakiem tak, aby przy odwróceniu do góry nogami nie wypadł ani jeden okruszek. Teraz kolbę montujemy w ekspresie. Odpowiednio ustawiamy filiżanki.
Teraz czas na mleko. A to też nie lada wyzwanie.
Zresztą co tu dużo mówić. SPÓJRZCIE na zdjęcia i filmiki z dzisiejszych zajęć, a sami zobaczycie, jak radziliśmy sobie z tym niezwykłym wyzwaniem.
Za tydzień drugi dzień naszego kursu. I nowe wyzwania. Dzielnie podążamy w kierunku tytuły baristy. I mamy z tego niezwykła radość.